هنر چیست؟
هنر یا Art طیف وسیعی از فعالیت های انسانی را در بر می گیرد، فعالیت هایی که در آن یک یا چند اثر خلق می شود و اثرات آن صمعی، بصری، یا قابل لمس هستند. آثار هنری توسط مهارت های انسانی مثل تخیل یا بر اساس یک سری قواعد و قوانین فنی خلق می شوند.
هنر وقتی تبدیل به یک اثر می شود ارزشمند می شود و با توجه به احساس زیبایی شناسی که در انسان وجود دارد ناخودآگاه توسط انسان ها مورد قدردانی و توجه قرار می گیرد.
هنر یا پیرو است یا پیشرو (اوانگارد).
هنر پیرو تکنیک هنری را در خدمت خواستهها و تمایالت، اخالقیات و دانستههای متعارف قرار داده و از آن تبعیت میکند و ممکن است با سرگرمی در تخیالت و پاسخگویی صرف به بازار مصرف سر و کار پیدا کند.
اما هنر پیشرو خلاف عادات روزمره به شناخت حقایق جدید و نقد و تصفیه واقعیات موجود میپردازد، افقهای کیفی و نوینی را به ظهور میرساند.
چنین هنری در استیالی حقیقت است و با بیان حقیقت و تجسم ارزشها تقدس مییابد و بستر حیات زیبا و متعالی انسان را هموار میسازد و یا مانند هنرهای کاربردی نیازهای ضروری جوامع انسانی را در زیباترین و بهترین شکل ممکن تأمین میکند.
هنر به انسان امکان میدهد که شناخت و دریافتهای متعالی خود را به زبان و روشی که جز آن امکانپذیر نیست یعنی به «زبان هنر» به دیگران انتقال دهد. هنر از یک طرف با تفکر و تخیل و آفرینشگری همراه است و از سوی دیگر به مهارت فن و صناعت وابسته است.
لذا اثر هنری هم واجد ارزشهای توصیفی بوده و هم دارای ارزشهای مفهومی و نمادین است. و دارای ابعاد تکنیکی و فنی میباشد و در رشته های مختلف هنری رهگشای انسان به سوی زندگی بهتر و کمال مطلوب است.
معرفی هنرهای هفت گانه
هنرهای مختلف را انسان در قالب دسته بندی های مختلف ارائه میدهد و هیچکدام به صورت ذاتی نمیباشند و تنها نوعی دسته بندی هستند که صرفا جهت تفکیک رشته های مختلف صورت میگیرد. از آنجایی که عدد هفت قداست خاصی در بین انسان ها دارد، تلاش بشر این بوده که هنرهای هفتگانه ایجاد کنند و انواع هنر را در قالب هفت هنر جای دهند.
هنر اول موسیقی
انسانها در مناطق گرم و سرد و نیزار زندگی میکردند، هنگامیکه بادی میوزید از بالای نیها صدای خوشایندی میشنیدند و بدین ترتیب متوجه استفاده از نیها بدین منظور شدند. و بشر برای اولین بار از نی الت موسیقی ساخت.
هنر موسیقی که اولین هنر در دسته بندی هنرهای هفتگانه است، راوی غرایز و هیجانات و حس درونی و زیبایی آنهاست، که به صورت روحی درک شده اند و به رشته نت های موسیقی تبدیل می شوند، به عبارت دیگر موسیقی زبان بیان احساسات است.
هنر دوم هنر حرکات نمایشی
شروع این هنر را میتوان به قرن ۶ قبل از میلاد نسبت داد، نمایشهای تراژدی و شادینامه که ریشه در آئینهای مذهبی یونان باستان داشتند را میتوان شروع این هنر دانست.
هنر نمایشی به ۳ دسته تقسیم میشود.
۱- رقص
ایجاد رقص های روحانی یا اجتماعی را که با حرکت فیزیکی بدن همراه است را میتوان تعریفی ساده از رقص نامید.
۲- اُپرا
یکی از بهترین تلفیق های سبک تصویرسازی داستانی به همراه موسیقی زنده را می توان سبک اُپرا نامید، که با فن ادبیاتی، بازیگری و طراحی دکور و کارگردانی خود به یکی از مهمترین تصویرهای موسیقی زنده بدل شده است
۳- سیرک
سیرک در واقع هنر ایجاد حرکات نمایشی مهیج و همراهی حیوانات با اینگونه از نمایشات است.
هنر سوم هنرهای ترسیمی
هنر ترسیمی را به عبارت دیگر با عنوان هنرهای بصری یا هنرهای دیداری نیز می شناسند: هنر نقاشی، خوشنویسی، مجسمه سازی، طراحی، عکاسی، گرافیک، کلاژ، عکاسی و خطاطی همچنین هنرهایی که در رستهای از این قالب ها خود را جای می دهند را می توان به عنوان یک هنر ترسیمی تلقی نمود.
هنر چهارم هنرهای تجسمی
هنرهای تجسمی را می توان، هنری وابسته به حس بصری دانست که مخاطب را با توجه به این ویژگی، تحت تاثیر قرار می دهد. از هنرهای تجسمی با نام هایی دیگر همچون هنرهای بصری یا هنرهای دیداری نیز یاد می شود.
هنر پنجم هنر های ادبی
ابیات را می توان نماد تمام ابعاد مختلف جامعه و فرهنگ گذشته و حال آن دانست.
هنرهایی همچون نویسندگی، شعر، داستان، سفرنامه، فیلمنامه و بسیاری از مشتقات دیگر در این زمینه از هنر را می توان جزئی از هنر ادبیاتی نامید.
هنر ششم هنرهای نمایشی
اصطلاح «هنرهای نمایشی» برای اولین بار در سال ۱۷۱۱ در زبان انگلیسی برای مجموعهای از هنرهای دیداری متکی به بازیگر مورد استفاده قرار گرفت. هنرهایی همچون هنر تئاتر، اجرای نمایشنامه و داستان و شعرسرایی و همچنین مشتقات اینگونه از هنر را، هنر نمایشی دانست.
به طور کلی این هنر را به عواملی همچون نقش، تماشاگر، زمان اجرا، متن و محل نمایش و عواملی این دست وابسته دانست.
هنر هفتم هنرهای سینما
سینما که هفتمین هنر از هنرهای هفتگانه است را باید نقطه عطف و تکامل تمامی هنر در کنار یکدیگر و تلفیق آنها دانست. سینما به معنی ترکیب تصاویر متحرک و جان بخشیدن به داستان به وسیله این تصاویر برای درک بهتر آن برای تماشاگران است.
سینما برای القای جنبه های مختلف و ارزش های مادی و غیرمادی، و همچنین نحوه ارتباط و برطرف سازی مشکلات و الگوهای زندگی، با نقشی پررنگ تر از قبل در زندگی ما ایفای نقش می کند.
وجه مشترک هفت هنر
هنرهای هفتگانه دارای ویژگی های مشترکی هستند که در زیر به آنها اشاره شده است:
- تخیل به عنوان مهمترین عامل در شکل گیری آثار هنری به شمار می رود.
- احساسات و عواطف هنرمند، وجه اشتراک آثار هنری در این است که بیشتر این آثار بر اساس عواطف و احساسات هنرمند شکل می گیرد.
- چند معنایی بودن آثار هنری، این بدین معنی است که وقتی هنرمند اثری را خلق می کند هر کس که در مقابل آن قرار می گیرد با توجه به تفکرات و احساسات خود می تواند برداشت متفاوتی از آثار هنری داشته باشد.